Właściwości orzechów włoskich

iamzx490281 / Pixabay

Orzechy włoskie w zdecydowanej większości składają się z tłuszczów nienasyconych, bardzo pożądanych w diecie człowieka. To im zawdzięczają sporą część swoich właściwości. Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko miażdżycy i obniżają tak zwany “zły cholesterol”. Są zalecane również w diecie dzieci i młodzieży. Lekarze twierdzą, że poprawiają pamięć i koncentrację oraz pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Orzechy włoskie właściwości te zawdzięczają zawartości dużej ilości witamin z grupy B. Badania wykazały, że osoby jedzące je regularnie rzadziej chorują na nowotwory.
Mimo to nie należy z nimi przesadzać.

 

Kaloryczność orzechów włoskich to aż 654 kalorie w 100 gramach. Powinno się je jeść przede wszystkim w pierwszej połowie dnia. Wtedy możemy liczyć na dużą dawkę energii możliwą do spalenia w czasie codziennych czynności. Nie poleca się ich również osobom z problemami z układem moczowym. Zawarte w nich szczawiany mogą spowodować wystąpienie kamieni nerkowych. Za to kilka orzechów dziennie powinna zjeść każda przyszła mama, a to ze względu na kwas foliowy, którego również im nie brakuje. Reasumując, orzechy włoskie są zdrowe jednak, jak ze wszystkim, nie należy z nimi przesadzać.